De loonlasten in Nederland volgens Pechtold
Bij Eva Jinek op de bank, zondag 21 december 2014, verklaarde Alexander Pechtold, fractieleider D66:
“De loonlasten zijn ongelooflijk hoog in dit land.”
Twee dagen eerder publiceerde Trouw een artikel van Ingrid Weel:
“Zieke werknemer moet zelf meer doen aan herstel”.
Op 15 december publiceerde Trouw een artikel onder de titel:
“Sterke toename arbeidskosten in Nederland”.
Beschikking premie Werkhervattingskas (Whk) 2015
De beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2015 is bij werkgevers in Nederland weer in de bus gevallen. Menig HR manager en controller zal hier weer met gefronste wenkbrauwen naar hebben gekeken. Weer een lastenverhoging. Vaak wordt de beschikking na de Kerstvakantie opgepakt.
Een feit is dat de gemiddelde loonkosten in Nederland in de periode 2008 t/m 2012 met 10,3% zijn gestegen. Ook in de jaren 2013 en 2014 zijn de loonkosten gestegen. Niet zo zeer omdat medewerkers meer zijn gaan verdienen, maar omdat de overheid de lastendruk voor de werkgever jaar op jaar fors blijft verhogen. Het omslagstelsel voor verzuim- en arbeidsongeschiktheidskosten wordt merkbaar. Ook de werknemer zal dit gaan merken, de werkgever mag immers 50% van de premieheffing arbeidsongeschiktheid (WGA) inhouden op het salaris van zijn werknemers.
Via de beschikking premieheffing Werkhervattingskas, kortweg de premie Whk genoemd, worden de verzuim- en arbeidsongeschiktheidskosten van de overheid teruggehaald bij de werkgever. Hoe deze heffing vastgesteld wordt en met welke criteria leest u onder andere op onze website onder “Wat is de beschikking Werkhervattingskas?”.
Pechtold heeft volledig gelijk. Hij vergeet er echter bij te zeggen dat de overheid voor een zeer belangrijk deel de veroorzaker van de hoge loonlasten is. 104 Weken loondoorbetaling bij ziekte is ongekend lang naar Europe maatstaven. Het Verenigd Koninkrijk volgt als tweede op verre afstand met een periode van 28 weken, Duitsland 6 weken, België 4 weken en Griekenland 0,5 week.
104 Weken verzuimkosten en als de werknemer arbeidsongeschikt raakt nog eens tien jaar de zogenaamde WGA kosten. Dit omslagstelsel is in Europa ongekend. Het politieke argument is dat op deze wijze het verzuim en de arbeidsongeschiktheid zal dalen. Dat is echter heel relatief. Duitsland kent een even hoog verzuimpercentage en instroom in de arbeidsongeschiktheidsverzekering als Nederland, maar na zes weken loondoorbetaling bij ziekte neemt de overheid de verantwoordelijkheid over zonder deze kosten terug te halen bij de werkgever.
Wat kan de werkgever in Nederland hiermee? Lijdzaam toezien en de premie betalen of actief aan premiereductie gaan werken? Werken een premiereductie kan heel productief zijn. Controleren van de beschikking is de eerste stap. Het opzetten en uitwerken van een actief verzuimbeleid is de tweede stap. Op onze website leggen wij in de verschillende artikelen uit wat de mogelijkheden zoal zijn. Natuurlijk zijn wij u hierbij graag behulpzaam. Met onze jarenlange ervaring weten wij hoe het systeem van de premie Werkhervattingskas werkt en waar u welke maatregelen moet inzetten om tot een substantiële verlaging van deze premieheffing te komen.
Ook kunt u meer over de risico’s lezen in de volgende artikelen:
- Flex-medewerkers: 2 mooie dagen kunnen 12 dure jaren worden!
- Grip op lopende dossiers bespaart u veel geld
- Welke premies moet ik betalen en wat is de invloed op mijn resultaat?
Meer over onze dienstverlening leest u hier:
Stuur uw beschikking snel en gemakkelijk middels ons contactformulier.
Contact