Flex medewerkers: 2 mooie dagen kunnen 12 dure jaren worden
Per 1 januari 2014 is de Wet Beperking Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) in werking getreden. Deze wet wordt ook wel de “modernisering van de Ziektewet” genoemd. Middels deze wet worden de kosten van verzuim en instroom in de WGA ook voor tijdelijke werknemers verhaald op de werkgever. Ook hiervoor is de werkgever maximaal 12 jaar verantwoordelijk, conform de methodiek van de vaste medewerkers.
Werkgevers betalen als gevolg hiervan ook een gedifferentieerde premie voor zieke en arbeidsongeschikte werknemers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaan.
Dat betekent dat niet alleen voor medewerkers in vaste dienst, maar ook voor medewerkers in tijdelijke dienst de premie in rekening wordt gebracht (Ziektewet-flex).
De premie voor 2023 is gebaseerd op de schadelast (de instroom van uw medewerkers in de Ziektewet of WGA) in 2021. Dit is het zogenaamde “t-2 principe”.
Net als bij de premieheffing WGA is het ook voor de premies Ziektewet essentieel om te controleren of de aan uw organisatie toegerekende schadelast correct is. Ook bij deze premieheffing heeft de praktijk uit 2022, schadelastjaar 2020, ons geleerd dat hier regelmatig fouten in zitten.
Bij flex medewerkers nog risico 28 dagen na uitdiensttreding
De wet BeZaVa heeft nog een extra lastig risico. Uw tijdelijke medewerker gaat gezond uit dienst en zijn personeelsdossier wordt gearchiveerd. U blijft als werkgever echter nog 28 dagen na het aflopen van het contract verantwoordelijk voor deze medewerker, indien deze ziek of arbeidsongeschikt wordt. U kunt daar een melding van krijgen, maar vaak hoort u niets. UWV telt deze ziekte of arbeidsongeschiktheid situaties wel mee in de premieheffing die u na twee jaar ontvangt.
En dan kunt u er niets meer aan veranderen.
Het is dus belangrijk om de flex medewerkers over die 28 dagen te blijven volgen en uw verzuimreglement en arbeidscontracten hierop in te richten. U kunt dan in ieder geval, indien zo’n situatie zich voordoet, beoordelen of en zo ja hoe, de schadelast kan worden gereduceerd.
WGA per 1 januari 2017
UWV verwachtingen WGA en Ziektewet-flex
Als werkgever heeft u twee mogelijkheden om deze kosten te beheersen:
- Eigenrisicodrager worden of
- dit risico onderbrengen bij UWV.
Besluit de werkgever eigenrisicodrager te worden dan wordt het risico verzekerd bij een private verzekeraar.
Private verzekeraars hebben in de afgelopen jaren in totaal een verlies geleden van ruim € 1 miljard op de WGA Eigenrisico verzekering. Aanleiding voor diverse verzekeraars om te stoppen met het verzekeren van dit risico. Daarnaast voeren alle verzekeraars forse premieverhogingen door of heffen de verzekering zelfs op.
Uw schade inzichtelijk
Wij brengen uw schadelast betreft (aanstaande) ex-werknemers voor u in kaart.
U kunt ons per dossier laten beoordelen of de schadelast gereduceerd kan worden en/of het voor u interessant is om eigenrisicodrager te worden of juist terug te keren naar het UWV.
Genoeg gelezen?
Bespaar u zelf tijd en maak gebruik van onze expertise.
Wij controleren uw beschikking premie Werkhervattingskas en geven u advies wat aansluit bij uw organisatie.
Laat ons u terug bellen of vul het contactformulier in.
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om uw aanvraag te bespreken.
U kunt ons ook direct bellen op het Premiewerkhervattingskas Supportteam telefoonnummer: 085-7605200