Het WGA risico kunt u verzekeren bij UWV (publiek) of bij een private verzekeraar. Het evenwicht in dit hybride stelsel van financiering is verstoord. Er is geen gelijk speelveld meer tussen UWV en private verzekeraars.
Minister Asscher heeft daarom op 22 juni 2015 maatregelen aangekondigd om dit evenwicht te verbeteren. In deze nieuwsbrief leest u wat dit betekent.
De minister wil met deze voorstellen de verschillen tussen publieke verzekering (UWV) en private verzekering weer verkleinen. Er is namelijk op dit moment geen sprake van een gelijk speelveld.
Er zijn verschillen in regels en verwachte financiële uitkomsten tussen publieke en private verzekering. Het gevolg daarvan is dat veel werkgevers overstappen naar UWV. Bij deze overstap zijn alle lopende uitkeringen voor rekening van de verzekeraar. Op korte termijn geeft dit het voordeel dat de werkgever met een schone lei en daarmee met een minimumpremie bij UWV begint.
Hoe gaat de WGA naar verwachting veranderen?
De voorstellen hebben betrekking op grote en middelgrote werkgevers.
1: wijze van premiestelling na terugkeer naar UWV
De premie voor werkgevers die terugkeren naar UWV wordt gebaseerd op totale historische WGA lasten. De publieke premie wordt hierdoor beter vergelijkbaar met de premie van een private verzekeraar. Op dit moment betalen werkgevers bij overstap naar UWV de eerste jaren een relatief lage premie in vergelijking met de premie van verzekeraars.
2: financieringswijze van staartlasten bij overstap naar private verzekering
Werkgevers die overstappen naar een private verzekering, kunnen vanaf 1 januari 2017 hun risico‘s (staartlasten) bij UWV achterlaten. In de huidige situatie moeten werkgevers deze risico’s nog zelf dragen.
Wat is de beoogde ingangsdatum?
De voorgenomen wijzigingen gaan gelden voor werkgevers die na 1 juli 2015 terugkeren naar UWV respectievelijk eigenrisicodrager worden. Zij krijgen per 1 januari 2017 te maken met de nieuwe wijzigingen.
Conclusie
Met deze wijzigingen wordt de verschillen tussen UWV en private verzekeraars verminderd, waardoor er een meer concurrerend speelveld zal ontstaan. Hierdoor ontstaat er meer evenwicht op de hybride markt voor WGA. In dat geval zal de wijze waarop schadelastbeheersing is vormgegeven meer van invloed zijn bij de keuze voor publiek of private verzekering, in plaats van alleen de prijs.
Het wetsvoorstel wordt in het najaar aan de Tweede kamer aangeboden.
Door deze verwachte veranderingen is het verstandig opnieuw te bekijken welke situatie het gunstigst is voor u, een publieke WGA verzekering bij UWV of een private verzekering.
Deskundig advies hierbij is belangrijk.
Wij helpen u graag verder.
Contact
Meer over onze dienstverlening leest u hier:
U kunt de brief van minister L.F. Asscher hier downloaden:
Download kamerbrief
We hebben voor uw gemak de belangrijkste informatie gearceerd.