Onder “publieke staartlasten” wordt verstaan de nog doorlopende WGA-lasten van werknemers die een WGA-uitkering ontvangen of die ziek zijn en op termijn een WGA-uitkering zullen ontvangen, nadat een werkgever van de publieke verzekering bij UWV is overgestapt naar eigenrisicodragerschap.
Deze staartlasten blijven achter bij het UWV. Voor deze staartlasten wordt een reserve gevormd in de Werkhervattingskas. De Wfsv (Wet financiering sociale verzekeringen) wordt hiervoor aangepast.
Hiernaast wordt in het Besluit Wfsv de premieberekening voor publiek verzekerde middelgrote en grote werkgevers aangepast. De premie zal voortaan gebaseerd worden op de volledige historische WGA-lasten (ontstaan tijdens de periode van eigenrisicodragerschap en van publieke verzekering).
Het oude stelsel van premieheffing en financiering van publieke staartlasten blijft gelden voor de werkgevers die op 1 juli 2015 of eerder bij UWV verzekerd zijn, of die op 1 juli 2015 of eerder eigenrisicodrager geworden zijn.
Ingangsdatum wetsvoorstel Verbetering hybride markt WGA
Op dit moment is in de Wfsv opgenomen dat er een termijn van drie jaar geldt voordat een werkgever weer eigenrisicodrager kan worden, nadat het eigenrisicodragerschap is beëindigd.
Trekt de Verzekeraar de garantieverklaring in?
De driejaarstermijn geldt nu alleen voor werkgevers bij wie de Belastingdienst het eigenrisicodragerschap beëindigt en niet voor werkgevers bij wie het eigenrisicodragerschap van rechtswege eindigt, bijvoorbeeld omdat de verzekeraar de garantieverklaring intrekt. De werkgever kan hier zelf invloed op hebben, bijvoorbeeld door zijn verzekeraar te vragen de garantieverklaring te beëindigen.
Meer weten? onbekendheid met de materie?
Wij helpen u graag!
Meer over wie wij zijn, onze dienstverlening en wat wij voor u kunnen betekenen leest u hier.
Upload uw beschikking