Werkgevers benadeeld door invoeren BeZaVA met terugwerkende kracht
Het onderdeel premiedifferentiatie ZW-flex en WGA-flex is als onderdeel van de BeZaVa op 1 januari 2014 in werking getreden.
Door het terugwerkende kracht principe werden uitkeringslasten toegerekend voor medewerkers die sinds 2010 ziek uit dienst gingen, terwijl een werkgever geen kans heeft gehad om te werken aan re-integratie. De wetgeving werd pas in 2012 bekend. Veel werkgevers zijn destijds benadeeld.
In november 2017 stelde het Hof van Amsterdam een werkgever, die een rechtspraak aanspande tegen deze wetgeving, in het gelijk. Daarop ging de Belastingdienst in cassatie bij de Hoge Raad.
Meer hierover leest u in het eerder verschenen artikel:
Uitspraak Hoge Raad inzake BeZaVa (Whk)
De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat de (materieel) terugwerkende kracht van de invoering in 2014 van een gedifferentieerde premie voor zogenaamde “vangnetters”, niet in strijd is met het de Europese rechtsbeginselen.
>> Lees de uitspraak hier: Uitspraak Hoge Raad
Ziektewet en WGA lasten met een eerste ziektedag voor 23 april 2012 (datum waarop het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is gestuurd), mogen dus wel toegerekend worden aan de werkgever. Er zal dus geen correctie plaatsvinden.
Toch kosten besparen op Ziektewet en WGA?
Gelukkig zijn er wel volop mogelijkheden om de kosten van arbeidsongeschiktheid te beïnvloeden.
Voorwaarde is dat u actief aan de slag gaat met WGA en Ziektewet schademanagement.
Wij ondersteunen veel werkgevers reeds op het gebied van schadelastbeheersing en het besparen op de kosten van arbeidsongeschiktheid.
Wilt u een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden?
Neem dan contact op met onze Whk specialist Carolien Salemink, telefoonnummer 085-7605200