Premie Whk in 10 stappen
Medio december zal de Belastingdienst de beschikkingen werkhervattingskas (whk) verzenden.
Op de beschikking staan de premies vermeld voor WGA-vast, WGA-flex en ZW-flex.
Wat moet u nu doen met de beschikking werkhervattingskas (whk)?
Wij leggen het u uit.
Stap 1: Vaststellen bedrijfsgrootte
Heeft uw organisatie een premieloonsom > € 319.000,- dan wordt de premie mede vastgesteld op basis van een eventuele schadelast in 2014.
Meer over hoe uw organisatie wordt ingedeeld en hoe de premies voor de beschikking Whk voor u worden berekend, leest u in ons artikel “Werkgevers 12 jaar kosten verzuim en arbeidsongeschiktheid“
Stap 2: Is er sprake van schade?
In de beschikking kunt u zien of uw organisatie schadelast wordt toegerekend.
Meer over de invloed van schadelast op uw premie leest u in ons artikel “Welke premies Werkhervattingskas (Whk) moet ik betalen en wat is de invloed op mijn resultaat?“
Stap 3: Maak bezwaar
Wordt schadelast toegerekend maak dan binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking bezwaar en vraag om een specificatie van de toegerekende schadelast.
Meer over waar u op moet letten leest u in ons artikel “Beschikking Werkhervattingskas (Whk) nauwelijks te begrijpen en bevat vaak fouten!“
Stap 4: Check de specificatie
Check na ontvangst van de specificatie of deze juist is.
Meer over waar u op moet letten leest u in ons artikel “Beschikking Werkhervattingskas (Whk) nauwelijks te begrijpen en bevat vaak fouten!“
Stap 5: Schadelast niet juist?
Is de schadelast niet juist? Motiveer het bezwaar dat u heeft gemaakt en vraag om aanpassing van de beschikking.
Schadelast wel juist?
Is de schadelast wel juist, check dan of er mogelijkheden zijn voor schadelastreductie op lopende dossiers. U bespaart daarmee in de toekomst op de premies Werkhervattingskas.
Stap 6: Eigenrisicodragerschap WGA en/of Ziekewet overwegen
Beoordeel wat u betaalt voor ZW-flex en of eigenrisicodragerschap geen betere oplossing is.
Meer over eigenrisicodrager worden of juist terug keren naar UWV, leest u in ons artikel “Eigenrisicodrager?“
Stap 7: controleer beschikkingen Whk van voorgaande jaren
Vraag de Belastingdienst eventueel ook om een specificatie van mogelijk toegerekende schadelast in eerdere beschikkingen. Mocht uit de specificatie blijken dat onterecht schadelast is toegerekend dan kunt u alsnog ambtshalve bezwaar maken.
Meer over het controleren van eerdere beschikkingen leest u in ons artikel “De Ambsthalve vermindering aanslag beschikking premie Whk“
Stap 8: Pas uw administratie aan
Omdat u ook financieel verantwoordelijk blijft voor zieke en arbeidsongeschikte medewerkers die niet meer bij u in dienst zijn, is het belangrijk om een goede administratie op te zetten waarmee u overzicht en grip houdt.
Zo wordt u niet verrast door de volgende beschikking Whk.
Meer over de risico’s omtrent de Ziektewet leest u in ons artikel “Flex medewerkers: 2 mooie dagen kunnen 12 dure jaren worden“
Stap 9: Voorbereiden op veranderingen 2017
De WGA-vast en WGA Flex zouden per 01-01-2016 worden samengevoegd. Dit heeft minister Asscher echter uitgesteld tot 01-01-2017. U kunt dan deze combinatie in het geheel of via het UWV verzekeren of u kunt het eigen risico zelf dragen en eventueel verzekeren bij een private verzekeraar. U moet zo spoedig mogelijk in 2016 beleid gaan maken ten aanzien van uw keuze.
Meer over de verandering per 1 januari 2017 leest u in ons artikel “Flex medewerkers: 2 mooie dagen kunnen 12 dure jaren worden“
Stap 10: Voorkomen van schadelast
Kijk niet alleen naar de verzekeringsoplossingen maar vooral naar het voorkomen van schadelast. Verzekeren begint met risicomanagement.
Meer over schadelast voorkomen en reduceren leest u in ons artikel “Grip op lopende dossiers bespaart u veel geld“
Geen tijd? onbekendheid met de materie?
Wij helpen u graag!
Onze diensten zijn op No-cure, No-pay basis.
Meer over wie wij zijn, onze dienstverlening en wat wij voor u kunnen betekenen, kunt u lezen op onze pagina: Over ons